Vaske lekene til barna

Barnas leker er daglig utsatt for skitt og bakterier. Slik får du badeleker, kosedyr, plastleker og leker som ikke tåler vann, rene og fine igjen. Dette hjelper også til å unngå sykdom.

Rene barneleker: Slik vasker du dem.

Leker i form av klissete klosser, flekkete kosedyr og seige badeleker. Små gjenstander som barna bruker ofte, er et yndet sted for bakterier og skitt. Derfor kan det være lurt å vaske lekene til barna regelmessig. Spesielt for å unngå sykdom.

Akkurat hvor ofte, avhenger av hvor ofte diverse leker blir brukt og hvor møkkete de er, men som hovedregel er en ukentlig vask å anbefale. Spesielt av de mest utsatte lekene. Dette gjelder lekene til de aller minste barna, som blir puttet i munnen og dratt rundt på gulvet, de søte, bløte kosedyrene som er med overalt, og badelekene som ligger lenge i badevann.

Det er lurt å legge til seg en rutine for når man vasker lekene. I tillegg er det lurt å gi dem en ekstra vask hvis det har vært sykdom i huset, om det finnes kjæledyr som er ekstra glad i å sniffe på lekene, eller om leken har vært utsatt for spesielt skitne steder. Her er tipsene til Orklas-rengjøringsekspert, Malin Skaar, for vask av leker.

Vask av badeleker

Badeender og andre badeleker som blir liggende lenge i badevannet blir mer utsatt for sopp og mugg. Derfor kan det være lurt å vaske dem med Zalo-vann og deretter skylle. Det viktigste for å forebygge bakterievekst, er å tørke badelekene grundig.

Kosedyr – hvordan gi dem best mulig stell?

Kosebamser og andre søte, bløte venner – de som er med overalt – er naturlig nok utsatt ekstra mye for skitt i forhold til andre leker. Aller helst bør disse vaskes i vaskemaskin, men dessverre tåler ikke alle kosedyr dette. Sjekk vaskeanvisningen på leken. Hvis ikke kosedyret tåler å vaskes i maskin, kan du vaske det forsiktig for hånd i lunkent vann. Bruk gjerne mild og flytende vaskemiddel som for eksempel Blenda Sensitiv.

Rengjøring av harde plastleker

Har duploklossene fått en seig overflate, eller har du kanskje kjøpt disse brukt? Klosser og andre leker i hard plast er som regel mulig å vaske i oppvaskmaskin, men husk da at de ikke tåler så høy varme. Du bør ikke vaske de over 60 grader. Er du redd for at de kan falme, og vil være på den sikre siden, kan du legge klossene i oppvaskkummen i Zalo-vann.

Hvordan rengjøre leker som ikke tåler vann

Treleker og leker som er batteridrevne egner seg ikke til vask i vann, men det finnes flere gode produkter som kan få disse rene. Jif støvmagnet egner seg bra til å tørke støv av harde overflater.– På skitne flekker som ikke går av så lett, kan du også bruke en tørr mikrofiberklut, forklarer Malin.

Behov for desinfisering?

Dersom det går omgangssyke eller andre smittsomme plager, kan det være lurt å desinfisere lekene. Vask først vekk smuss og skitt. Legg deretter lekene i en blanding av Klorin og vann. Se anvisning på flasken for doseringsforhold – til 10 liter vann skal man bruke mellom en halv til én desiliter klor. La virke i tre til fem minutter, og skyll med rent vann. Husk av Klorin virker blekende og kan ødelegge fargene på leken.

Tommelfingerregler for vask av leker:

  • Noen kosedyr kan vaskes i vaskemaskin, følg vaskelappen.
  • Zalo kan fungere godt på noen leker, når de vaskes for hånd.
  • Noen leker tåler oppvaskmaskinen.
  • Jif støvmopp eller tørr mikrofiberklut fungerer godt på leker som ikke tåler vann.
  • For desinfisering kan Klorin fungere godt, men pass på å ikke ødelegge fargene!

Flere gode tips fra Zalo