Vasker du brillene dine riktig?

Skitne brilleglass og klissete brillestenger kan være irriterende. Har du ikke den lille pussefilla du fikk med i brilleetuiet for hånden, er det lett å gripe tak i det første og beste, om det er skjorta eller såpeflaska. Her er tipsene du trenger for å vaske briller.

Briller ligger på en laptop. Slik vasker du dem.

Hovedgrepet er å vaske brillene i lunkent rennende vann, men ikke for varmt. Dagens brilleinnfatninger er som regel laget av metall eller naturmaterialet acetat, som kan minne om plast. Acetat har mye fettstoffer i seg og hvis du bruker for varmt vann vil det varme vannet kunne trekke noe av fettstoffet ut av naturmaterialet. Det som da skjer er at innfatningen kan bli matt og få et hvitt eller gråaktig skjær noen steder. Det du kanskje trodde var et tegn på at brilleinnfatningen var blitt gammel, handler heller om at brillene har blitt vasket feil i for varmt vann.

Kvaliteten på glasset avgjør

Det er ingen forskjell mellom solbriller og vanlige briller når det gjelder vask og vedlikehold. Det er kvaliteten på brilleglassene som har betydning. Overflaten på glassene har mye å si for hvor ofte du bør rengjøre dem. Mange tror at et brilleglass bare er et brilleglass, men der tar de feil. Et godt brilleglass bør ha en antistatisk overflate og coating (glassbelegg, red.anm.) som gjør at det ikke trekker til seg like mye smuss som et glass av dårligere kvalitet.

I artikkelen, Slitasje på brilleglass, viser høgskolelektor Bonnie Nordahl Albert Uchermann ved Universitetet i Sørøst-Norge til studier der det har blitt sett på årsaker til skader på brilleglass. Forskningen viste ikke større skade ved bruk av rengjøringsmidler enn ved såkalte optiske midler. Det går med andre ord fint an å bruke en liten dråpe Zalo for å få vekk fett eller solkrem som har satt seg fast. Men sterke vaskemidler kan trekke ut fettstoffene i selve innfatningen, så du trenger ikke bruke å mye.

Sørg for å ikke ripe opp glasset

Når du kjøper briller eller solbriller hos optiker, ligger det som regel en pusseklut i brilleetuiet. Den er spesiallaget for å pusse briller og trenger ikke brukes sammen med vann eller Zalo.

Vann skyller bort de ørsmå smusspartiklene, så det er alltid smart å være ekstra nøye med brillevask før puss hvis du ønsker rene og ripefire glass. Myke mikrofiberkluter som er beregnet for brilleglass, er et annet godt alternativ. Grovere kluter med porer vil gjøre at smuss fra porene kan ripe opp glasset.

Riktig pusseteknikk

Det er også mulig å rengjøre briller med våtservietter eller spray som er beregnet på briller, og her anbefaler eksperten midlene som selges hos de ulike optikerne. Det er fordi vi vet at produktene optikerne selger er tilpasset brilleglass og ikke kommer til å gjøre skade på glassenes overflate.

Noen briller eller solbriller har et design som skal gi inntrykk av at brilleglassene nærmest svever foran øynene. De består av brilleglass uten innramming med kun en diskret metallstang over nesen og tynne stenger bak ørene. Med denne typen innfatning er det viktig at du holder rundt kanten på det glasset du pusser så ikke innfatningen vrir seg eller blir skjev.

Varmesjokk

Brilleglass påvirkes av varme over 60 grader, og kan i slå sprekker. Det er derfor viktig å ikke legge solbriller og vanlige briller på dashbordet i bilen. Det frarådes også å ha på briller i badstu. Heller ikke innfatningen tåler ekstrem varme – innfatningen bli myk og vri seg ut av fasong.

Vi bør heller ikke sette solbriller på hodet og bruke dem som hårbøyle. Da utsetter vi dem for høyere temperaturer enn når vi har dem foran øynene. De kan også bli skadet av hårprodukter vi bruker som ikke er bra for innfatningen, og vi vier dem lettere ut. Brillene skal heller ikke legges ned på bordet med glassene ned eller slenges i veska.

Det handler om å få inn en vane med å legge brillene pent tilbake i etuiet hver gang vi har brukt dem. Jo bedre du er til å ta vare på brillene, desto lenger varer de.

4 tips for renhold av briller

  • Vask i rennende lunkent vann.
  • Puss med en pusseklut eller mikrofiberklut tilpasset briller.
  • Bruk våtservietter etter brillespray fra optiker.
  • Vask med en liten dråpe Zalo.
  • Klutene kan vaskes i vaskemaskinen, men ikke bruk skyllemiddel.

Flere gode tips fra Zalo