Vaske rustfritt stål uten å få skjolder

Rustfritt stål får raskt både flekker, striper og fingermerker. Slik holder du de rustfrie flatene rene og pene.

Vaske rustfritt stål. FOTO

Rustfritt stål er populært på norske kjøkken, men kan være veldig utsatt for synlige flekker, skjolder og striper. Det kan også være vanskelig å vaske rustfritt stål så det blir ordentlig pent. Når mat- og fettflekkene – eller barnas klissete fingermerker – sitter litt ekstra godt, kan det være fristende å skure løs. Det bør du imidlertid ikke gjøre.

– Det er viktig at du følger rengjøringstipsene fra produsenten. Vanligvis anbefaler de kun klut og vann eller et spesialmiddel for rustfritt stål, sier Malin Skaar, Orklas vaske- og rengjøringsekspert.

Bruk en myk mikrofiberklut

En god mikrofiberklut er ofte nok. Fukt den eventuelt med lunkent vann om nødvendig og vri den godt opp, råder Skaar.

Sørg for å vaske hele flaten samtidig. Hvis du bare vasker akkurat der det er flekker, øker sjansen for skjolder og striper.

Hun understreker at du ikke bør bruke hva som helst av rengjøringsmidler på rustfritt stål. Velg et produkt som er anbefalt spesielt for disse overflatene.

Unngå skuring og stålull

– Det finnes en del spesialmidler du kan kjøpe for en grundig puss eller vask, men om du er flink til å vaske jevnlig, kommer du langt med en god mikrofiberklut, sier Skaar.

– Bruker du feil produkt, kan det bli skjolder du ikke får vekk. Sjekk anbefalingen fra produsenten.

En stålrens har to funksjoner, ifølge Din Side: Den renser bort flekkene og «metter» stålet, slik at det blir mindre mottakelig for framtidige fettflekker.

Grove, stive kluter, gryte- eller skuresvamper kan gi deg riper i stålet, så unngå disse. Bruk alltid en myk klut når du skal vaske rustfritt stål.

Opplever du flekker og smuss som ikke går bort, kan du bruke et tradisjonelt rengjøringsmiddel som Zalo for å fjerne flekkene først. Sørg deretter alltid for å gå over med stålrens etterpå. Lar du Zalo-rengjort rustfritt stål stå ubehandlet, er det nemlig ekstremt mottakelig for nye flekker, for eksempel fra fingeravtrykk.

Stålull er et skikkelig fy-produkt på rustfritt stål. Ikke bare kan det gi riper. Det kan også legge igjen små partikler av jern, som kan ruste, skriver Aftenposten.

Dropp kjerringrådene

Det finnes også en rekke kjerringråd for vasking av alle slags overflater. Blant annet skal det ifølge Vi i  villa fungere å blande bakepulver og vann til en paste og rengjøre de rustfrie stålflatene med denne.

Skaar fraråder å bruke noe annet enn spesialmidler hvis du trenger hardere skyts enn vann og klut. Bruk av sterke midler som bakepulver kan skure for hardt og gi deg riper i stålet.

Et såkalt kjerringråd som ikke skader rustfritt stål, er å sette inn stålet med matolje eller babyolje etter at du har rengjort det.

Ha noen dråper olje – for eksempel olivenolje eller raposolje – på en tørr mikrofiberklut og puss over ståloverflaten. Gå over med mykt tørkepapir eller en helt tørr mikrofiberklut til slutt.

Dette gir en fin glans og beskytter også mot nye flekker, skriver Vi i villa.

Husk:

  • En god mikrofiberklut er ofte nok når det kommer til vask av rustfritt stål.
  • Sørg for å vaske hele flaten samtidig.
  • Hvis du bare vasker akkurat der det er flekker, øker sjansen for skjolder og striper.
  • Velg et produkt som er anbefalt spesielt for disse overflatene.

Flere gode tips fra Zalo