Slik vasker du søppeldunkene utenfor huset

Har du vurdert å vaske søppeldunken ute noen gang? Her får du tipsene du trenger!

Søppeldunk: Slik vasker du den.

Selv om vi i Norge har et godt fungerende system når det kommer til sortering av avfall, betyr ikke det at vi slipper unna søppelstanken. Det er særlig når sommervarmen treffer at søppelet kan begynne å lukte, selv etter at søpla er tømt. Da kan det være greit å ta en real vask av søppeldunkene som står utenfor huset, så slipper du både sjenerende lukt og pelskledde gjester som rotter og grevlinger.

Du kommer langt med Zalo

Dersom husholdningen din har veldig store avfallsdunker, anbefaler vi at du bestiller vask av et firma. De litt mindre avfallsdunkene kan du fint klare å vaske selv. Orklas vaskeekspert Malin Skaar forteller at det slettes ikke er vanskelig å vaske søppeldunkene, selv om det ved første øyekast kan se slik ut.

Og du trenger heller ikke å gå til innkjøp av dyre vaskemidler, du kommer nemlig veldig langt med Zalo og vann.

– Jeg ville begynt med å gjøre klar en bøtte med lunkent vann og Zalo. Deretter kan du helle såpevannet ned i søppeldunken, og la det bløtgjøre seg før du spyler med en hageslange, sier Skaar.

Er det ekstra skittent kan det være lurt å gå over med en skrubb. Det kan også være greit å bruke plastikk-hansker, særlig hvis søppeldunken er veldig skitten.

– Hvis det er mye søl er det en hyggeligere opplevelse å bruke hansker. Og bruk hansker dersom du har blandet et vaskevann som du skal dyppe kluten oppi, sier Skaar.

Det finnes flere kjerringråd når det kommer til vask av søppeldunk. Et av dem er å blande eddik i såpevannet. Skaar forteller at eddik er kjent for å bidra til å fjerne kalkbelegg og brukes derfor i forbindelse med vask av for eksempel dusjkabinett. Den bidrar også til å fjerne vond lukt, som jo kan være en fordel når det kommer til søppeldunker.

– Jeg har aldri hørt om noen som har blandet inn eddik i såpevannet, og jeg mener du kommer lengst med å bare bruke Zalo. Det du i alle fall må unngå er å blande i eddik dersom du bruker klorin, sier hun.

Ikke slipp vaskevannet ut i naturen

For å unngå skader på naturen samt unngå å tiltrekke deg fluer og rotter, anbefaler vi at du tømmer vaskevannet i et kommunalt avløp. Alternativt, kan du samle avfallsvannet i en bøtte og kaste det i do dersom det ikke er noe annet enn skitt fra søppelet som har satt seg. Det er ikke nødvendig å vaske søppelbøttene ute veldig ofte, men de kan ha godt av en overhaling i ny og ne. På denne måten holder du uønskede gjester borte, og innkjørselen fresh.

NB! Dersom du er nødt til å trille søppeldunkene til et annet sted enn de normalt står for å vaske dem, må du huske å trille de tilbake. Ellers kan du risikere at søppeltømmerne ikke tar med seg søppelet.

5 tips for vasking av søppeldunken ute

  • Zalo og varmt vann holder i lange baner
  • Bruk hansker
  • Er det ekstra skittent kan du bruke en skrubb for å få vekk den verste skitten
  • Ikke hell det skitne vannet ut i naturen
  • Husk å sette søppeldunkene tilbake der de sto etter vask

Flere gode tips fra Zalo