Tips til god kjøkkenhygiene

For de fleste er god hygiene en selvfølge når vi jobber på kjøkkenet, men kanskje du trenger en oppfriskning av hygieneregler? Her er 7 ting du må huske på for god kjøkkenhygiene.

Rent kjøkken som gir god kjøkkenhygiene.

1. Vask hendene – godt og ofte

Kanskje det aller viktigste når du håndterer råvarer, er håndvasken – det gjelder både før, under og etter matlaging. For å få hendene ordentlig rene skrubber du hendene godt under varmt vann i omtrent 20 sekunder.

2. Hold benkeplaten ren

En ren benkeplate gjør ikke bare kjøkkenet ryddig og rent, men også rent.  Husk derfor alltid å tørke over kjøkkenets største arbeidsoverflate før og etter matlaging. Bruk Zalo Spray og tørk over med en ren klut.

3. Vask kummen

Mange tror at kjøkkenvasken holder seg ren fordi det renner mye vann i den, men det stemmer ikke. Den får virkelig kjørt seg, og kan samle uønskede bakterier og belegg. Gjør det til en vane å tørke opp søl og matrester, og tørk rundt kummen i samme slengen for god kjøkkenhygiene.

4. Ren kjøkkenklut

Sur kjøkkenklut er på ingen måte delikat. For å unngå at kluten blir sur bør du alltid å skylle kluten i varmt vann med litt Zalo, før du henger til tørk. Det er også viktig å bytte ut kjøkkenkluten med en ren når den er skitten, så det kan være lurt å ha tre-fire stykker du kan bytte på.

5. Bytt oppvaskbørsten

Oppvaskbørsten gjør en av de tøffeste jobbene på kjøkkenet og blir ofte både veldig skitten og sliten i løpet av en dag, så en runde i oppvaskmaskinen i ny og ne kan anbefales. Du bør også bytte ut oppvaskbørsten ut med jevne mellomrom.

6. Tøm søppla

Gamle matrester danner raskt rare lukter og et udelikat kjøkken, så å gå med søpla er en essensiell del av kjøkkenhygiene. Vask også søppelbøtten regelmessig.

7. Rene skjærebrett og kniver

Du vet kanskje at du burde bruke ulike skjærebrett til ulike råvarer? Og det samme gjelder kniver. Dette er for å unngå krysskontaminering som kan gi matforgiftning. Ikke la matrester bli liggende igjen på skjærebrettet og kniven. Vask begge grundig for hånd. Bruk varmt vann og Zalo, og skrubb godt med oppvaskbørsten. Avslutt med å skylle med rent vann og la skjærebrettene tørke stående.

Flere oppvasktips fra Zalo