Slik fjerner du flekker fra bilsetet

Uansett om du har skinn- eller stoffseter: Her får du råd om hvordan du best fjerner flekker fra bilsetet.

Rengjøre og fjerne flekker fra bilsetet.

Uansett hva slags bilseter du har og hva flekken består av, bør du fjerne den så fort som mulig. Prinsippene er som følger:

  • Fjern flekken så fort som mulig, så den ikke setter seg.
  • Støvsug bilsetet først, så det ikke ligger smuler der.
  • Sprut deretter rent vann på flekken så den blir bløtgjort.
  • Spray på en mild såpe og la virke i en halvtimes tid.
  • Fjern flekken og fuktigheten fra bilsetet.
  • Hold vinduene på bilen åpne helt til setet er helt tørt, gjerne cirka et døgn.
  • Selve metodene er likevel så ulike for tekstil- og skinnseter at de blir forklart hver for seg nedenfor.

Fjerne flekker i bilseter av tekstil

I bilseter med tekstiltrekk trekker flekker og skitt inn i stoffet. Derfor er det ekstra viktig å fjerne flekkene tidlig. Samtidig er det en viss risiko for at behandlingen du gir, vil bli synlig i stoffet.

Vårt råd er å bruke en mild såpe. Det sikreste er å bruke en såpe merket «tekstilrens for bil», da vet du at kjemikaliene i såpa er beregnet for bruk på bilseter. Hvis du ikke har noe slikt tilgjengelig, og det ikke fins en bensinstasjon i nærheten, bør du være litt forsiktig.

Følg prinsippene nevnt ovenfor, men test først på et lite synlig sted på setet, for å sjekke at ikke såpa fjerner farge eller lager skjolder. Du kan ta en lys klut og spraye på litt mild såpe som du har hjemme – for eksempel Zalo er en mild såpe hvis du blander den ut med vann – og gnikk på et sted som ikke synes. Undersida av forsetet er en fin plass. Kommer det farge på kluten, betyr det at bilsetene ikke tåler såpeblandingen. Kommer det derimot ikke farge på den, er det bare å sette i gang med flekkvaskingen. Vi anbefaler også å foreta denne lille kontrollen hvis du har kjøpt en ny spesialsåpe for biltekstiler. Bilseter er tross alt dyre å bytte ut.

Er du på biltur og ikke har såpe tilgjengelig, anbefaler vi å fjerne mest mulig med vann og klut der og da – før det trekker ned i stoffet. Ha alltid en mikrofiberklut i hanskerommet hvis du har tekstilseter i bilen.

Når du skal fjerne fuktigheten fra bilsetet kan du bruke en støvsuger som suger vann. Alternativt, anbefaler vi å først skrubbe bort flekken med en våt mikrofiberklut, før du bruker en tørr mikrofiberklut til å trekke opp vannet.

Fjerne flekker i skinnseter

Har du skinntrekk på bilsetene, er flekker et mindre problem. I hvert fall hvis skinnsetene har fått litt jevnlig stell og pleie. I skinn trekker ikke flekkene så lett inn. Du – eller barna – kan faktisk søle Cola rett på skinnet uten å sette flekker, så sant du tørker opp sølet tidlig nok. Samtidig må du være mer nøye med hva slags produkter du bruker til å vaske skinnsetene. På skinnseter er det viktig å bruke en dedikert skinnrens. Grunnen er at de tilfører skinnet ny fuktighet slik at det ikke tørker ut.

Nødhjelp til skinnseter i bilen

Det kommer til å bli flekker i bilsetene – dette kan nok alle småbarnsforeldre skrive under på. Vårt beste råd er derfor å alltid ha en boks med skinnwipes i bilen og  tørke bort flekken med en gang. Skinnwipesene tilfører skinnet lotion samtidig som de fjerner sølet. Har du ikke de nevnte skinnwipesene i bilen, anbefaler vi å bruke rent vann og en klut. Så kan du kjøpe en boks med skinnwipes eller skinnrens på neste bensinstasjon.

Flere gode tips fra Zalo