Husker du å vaske søppelbøtten under kjøkkenbenken?

Begynner bananfluene å svirre rundt kjøkkenbenken, eller lukter det vondt selv om du har tatt ut søpla? Da kan det hende søppelbøtten trenger en skikkelig vask. Her får du tipsene du trenger, enten det bare dreier seg om litt smuss – eller en skikkelig svinesti.

Rene søppelbøtter: Slik vasker du dem

Ingen vil vel ha en møkkete søppelbøtte, og derfor er det lurt å rengjøre den regelmessig. Det er særlig rundt matavfallet det kan bli klissete i blant, og særlig hvis du skulle være så uheldig at posen ryker. Da er det lurt å vaske med en gang, så slipper du at skitten størkner.

Er det klissete i søppelbøtta, blir det også klissete dersom du setter fra deg søppelet på gulvet før du skal ut og kaste det. For å unngå at heimen lukter som en avfallsplass på en varm sommerdag, er det derfor lurt å gå over søppelbøttene jevnlig. Er det tørt nede i søppelbøtten slipper du dette.

Zalo kan brukes til det meste

Orkla-ekspert Malin Skaar kan alt som har med rengjøring å gjøre. Hun forteller at det er mange veier til mål, og at fremgangsmetode på vasking av søppelbøtter avhenger av hvor skitten den er og om den lukter. Mye kan nemlig gjøres med en klut og lunkent vann.

– Dersom du vasker søppelbøtten ofte og det meste er tørt smuss så holder det i lange baner, sier hun.

Er det derimot snakk om kliss og lukt kan du bruke for eksempel Zalo eller kjøkkenspray.

Selv om det anbefales å vaske så snart skitten inntreffer så er det ikke alltid det lar seg gjøre. Hverdagen har en tendens til å la enkelte oppgaver gå rett i glemmeboken, og plutselig merker du at søppelbøtten trenger sterkere saker enn Zalo for å skinne igjen. Skaar forteller at her kan produkter som Jif Skurekrem komme godt med.

Begynn alltid vaskeprosessen med å fjerne alt av smuss og tørre rester, slik at du unngår å få det i vaskevannet. Deretter går du over søppelbøtten med klut og eventuelle såpemidler. Skulle søppelbøtten behøve en skikkelig overhaling anbefaler Skaar at du først tar en runde med skurekremen, deretter vasker over med rent vann for så å avslutte med en kjøkkenspray.

Om det er nødvendig med en desinfisering på grunn av lukt er Skaars tips å bruke Klorin. Her bør du også vaske over med rent vann til slutt.

Det er lurt å bruke hansker

Av hygieniske årsaker kan det også være en god idé å bruke plasthansker når du vasker søppelbøtten, og særlig hvis du skal dyppe vaskekluten eller skrubben i en bøtte med vaskevann. På denne måten slipper du at bakterier og smuss fra vaskevannet kommer i kontakt med hender.

Søppelbøtten under kjøkkenvasken bør med andre ord vaskes ved behov, og heldigvis er hele prosessen overstått på ganske så kort tid. Vekk med bananfluer og vond lukt – og si hei til et velduftende kjøkken!

Ren søppelbøtte på 1 – 2 -3

  • Rengjør søppelbøtten ved behov
  • Er det bare snakk om litt muss, holder det å bruke en klut med varmt vann
  • Du kommer langt med Zalo
  • Bruk hansker
  • Kast vaskevannet i do når du er ferdig

Flere gode tips fra Zalo