Vaske opp for hånd eller i oppvaskmaskin?

Mye av det som produseres i dag tåler en runde i oppvaskmaskinen – andre ting bør holdes langt unna. Så hva bør du vaske opp for hånd og hva kan du fylle maskinen med? Her får du en fin oversikt.

Kvinne vasker opp for hånd med Zalo.

La oss starte med det som kan gi deg litt ekstra arbeid i form av å ta oppvasken for hånd, så her er det bare å finne frem oppvaskbørsten, Zalo, fylle kummen med varmt vann og ta opp oppvaskhansker.

Dette bør du vaske for hånd

  • Redskaper i tre: Alle redskaper i tre, som for eksempel skjærefjøler, bør holdes unna oppvaskmaskinen for å unngå at treet tørker ut. Vaskes treredskaper i maskinen ofte nok vil treverket gå i oppløsning.
  • Pent servise: Porselen med dekorerte kanter i gull og sølv, samt håndmalt porselen bør ikke vaskes i maskinen da det kan mattes ned etter noen vask. Vanlig porselen uten noe særlig dekor kan vanligvis tåle en runde i maskinen – sjekk med produsenten hvis du er usikker.
  • Panner og kjeler: Først og fremst bør du holde jerngryter og teflonkjeler unna oppvaskmaskinen. Kombinasjonen av varmt vann og såpe over tid kan fjerne laget med oljer som beskytter jernpannen, og teflonbelegget kan bli slitt og stygt etter noen runder i oppvaskmaskinen.
  • Kjøkkenmaskiner: Det kan være fristende å vaske deler til ulike kjøkkenmaskiner, men du må alltid huske å sjekke hva produsentene anbefaler før du vasker dem. Ofte må du nemlig vaske for hånd.
  • Krystall og fine glass: For å unngå at glass blir matte eller at dekorasjoner slites bort, bør du vaske fine glass for hånd. Husk også at kunsthåndverksgjenstander og antikke vaser ikke tåler maskinoppvask.

Dette kan du vaske i oppvaskmaskinen

Foruten det vanlige som vaskes i oppvaskmaskinen; servise, bestikk og glass, er det mange andre gjenstander som kan vaskes i oppvaskmaskinen, fremfor håndoppvask. Blant annet er det flere ting du har på badet som kanskje ikke får den nødvendige rengjøringen sin.

  • Hårprodukter: Ting som hårbørster, kammer, klyper og spenner bør vaskes i ny og ne for å fjerne rester fra fett og stylingprodukter. Så lenge produktet ikke er laget av tre kan det fint vaskes i oppvaskmaskin, men husk å fjerne hår som sitter på børsten/ kammen først.
  • Negleprodukter: Negleklipper, neglesaks og neglebørste fortjener en skikkelig vask innimellom. Sistnevnte kan nemlig bli en skikkelig bakteriebombe om den ikke rengjøres. Put derfor negleproduktene i oppvaskmaskinen – så lenge de ikke er laget av naturmaterialer som tre eller naturbust.
  • Tannglasset: Tannbørsten og tannkremen er til for å rengjøre tennene, men tannglasset du oppbevarer dem i blir ikke særlig rent etter en stunds bruk. Faktisk kan det være ganske ekkelt i bunnen, så vask i oppvaskmaskinen for å få det rent.

Flere gode oppvasktips fra Zalo