Rengjøring av sekk

Har du funnet en muggen frukt nederst i skolesekken, eller kanskje opplevd at kakaoen har rent utover tursekken til minsten? Her får du gode vaskeråd for rengjøring av sekk.

Sekker henger på knagg. Slik rengjør du sekken.

Både barnehage- og skolesekken kan med jevne mellomrom trenge en liten vask. Det kan være en gjenglemt frukt i bunnen som plutselig har blitt til en ugjenkjennelig masse, eller bållukt som har satt seg ordentlig fast i stoffet. Også skitt og smuss fester seg når det blir litt ruskevær og barna kaster fra seg sekken på bakken.

Første råd er å daglig tømme sekken for innholdet, og gjerne riste den slik at smuler og annet smuss faller ut. Sjekk også om ikke sekken trenger en liten utvendig vask.

– Du kan rengjøre sekken med våtservietter for å få vekk det verste smusset utenpå. Da vil du kunne holde sekken fin lenger før en storvask blir nødvendig, råder Malin Skaar, Orklas rengjøringsekspert.

Innvendig rengjøring av sekk

Enkelte ganger oppdager vi den mugne frukten i bunnen av sekken først når den begynner å lukte eller setter flekker på skolebøkene. Da er det ikke annet å gjøre enn å vaske sekken innvendig. Som regel er skolesekken utstyrt med en stiv ryggspile, og denne bør du ta ut, før du skal vaske sekken.

Du må se an sekken til ditt barn, på enkelte sekker tas spilen av innenfra, mens på andre er det en åpning på baksiden. Ta ellers av eventuelle blinklys eller andre løse ting som henger på sekken.

Bruk vaskeanvisningen

De fleste produsenter vil nok anbefale å vaske sekken for hånd, slik som for eksempel Beckmann gjør, men det kan være greit å sjekke vaskeanvisningen på ditt barns sekk før du setter i gang. Er du usikker, kan nok håndvask være den mest sikre metoden.

– Bruk gjerne en god mikrofiberklut og en vaskevannsløsning med lunkent vann og Zalo. Det bør holde til å fjerne både vond lukt og flekker, sier Malin.

Hun anbefaler ellers å ikke bruke alt for mye fuktighet. Vri gjerne kluten godt før du begynner å vaske. Pass også på å tørke den skikkelig i etterkant.

– La sekken stå åpen slik at den får god lufting. Da tørker den godt til slutt, sier Malin.

Maskinvask også en mulighet

Enkelte sekker kan vaskes i maskin, som for eksempel skolesekkene til Bergans. Da er det viktig at du fjerner ryggspilen der det er mulig før vask, og sett den inn igjen før sekken tørkes. Du kan vaske sekken i maskin på 30 grader. Unngå å sentrifugere den, og la den heller lufttørke. Sørg også her for å holde sekken åpen, slik at luften kan komme til innvendig.

Huskeliste for rengjøring av sekk:

  • Tøm sekken.
  • Ta ut eventuelle ryggspiler, blinklys og løse ting/anheng.
  • Håndvask er sikrest.
  • Bruk mikrofiberklut og en vaskevannsløsning med lunkent vann og Zalo.
  • La sekken stå oppe så den tørker godt.

Flere gode tips fra Zalo