Slik fjerner du flekker på eikebord

Hvordan fjerner du flekker på eikebord – og andre trebord, for den saks skyld? Og kan du gjøre noe for å beskytte det? Vi spurte vaskeekspert Malin Skaar.

Eikebord uten flekker.

Eikebord er solide og pene å se på, men de har én svakhet: Hvis du søler på et ubehandlet trebord, vil det fort resultere i skjemmende flekker.

Så hva gjør du egentlig hvis uhellet er ute, og sausen eller vinen plutselig ligger i en liten pøl på bordet?

– Mitt beste råd for å fjerne flekker på eikebord, er å handle raskt. På et ubehandlet eikebord er det veldig viktig å fjerne flekken umiddelbart. Ellers vil den trekke ned i bordet og bli umulig å få bort. Og for å være helt ærlig: Hvis bordet er ubehandlet, vil du slite med å fjerne en rødvinsflekk fullstendig, sier Orklas vaskeekspert Malin Skaar.

Hun legger til at rådet om å vaske med en gang, også gjelder andre tresorter.

Beste middel for å fjerne flekkene

Så hvordan skal du egentlig vaske flekken fra eikebordet?

Skaar anbefaler å ta Zalo og litt lunkent vann på en klut og bruke den til å vaske vekk sølet. Du vil selv se hvor mye du må skrubbe for å fjerne flekken fra bordet.

Du bør imidlertid vri opp kluten godt før du går i gang, og ikke skrubbe mer enn nødvendig. Vann og Zalo-blandingen vil nemlig også trekke ned i bordet, og kan derfor i seg selv gjøre at det endrer farge.

Av samme grunn bør du ta hele bordet når du først er i gang.

– Prøv å vaske jevnt over hele eikebordet. Ellers blir det lett skjoldete. Dette gjelder også alle andre ubehandlede trebord, sier hun.

Husk også å skylle kluten godt før du legger den i vaskemaskinen etterpå, slik at ikke Zalo-en skummer over i vasken.

Beskytte eikebord mot flekker

Hvis bordet er behandlet med for eksempel lakk eller olje, tåler det mye mer før flekkene setter seg i bordplaten.

Malin Skaar har også et triks hvis du vil beskytte eikebordet litt bedre uten å lakke det.

– Du kan sette det inn med en tykk grønnsåpeløsning. Da har du ganske mye grønnsåpe i forhold til vann, vasker jevnt, og lar blandingen trekke ned i treverket, sier hun.

Siden denne behandlingen kan gjøre trebordet litt mørkere, anbefaler hun at du tester metoden på undersiden av platen først, for å se om du liker den nye fargen. Da vil du også se hvor mye fuktighet bordet tåler før det skifter farge.

– Denne metoden vil gjøre at eventuelle flekker ikke trekker like raskt inn i eikebordet. Men du må gjenta behandlingen av og til. Det vil også være lurt å gjøre hverdagsvasken av bordet med grønnsåpe, slik at du på den måten gir bordplaten et lite påfyll hver gang du vasker det, sier hun.

Uansett bordtype bør du for sikkerhets skyld sjekke produsentens vaskeanvisning. Malin Skaar påpeker nemlig at møbelprodusentene bruker en rekke ulike materialer, som kan ha forskjellige krav til hvilke produkter de tåler.

Flere gode tips fra Zalo