Kan plastbokser vaskes i oppvaskmaskinen?

De fleste plastbokser kan vaskes i oppvaskmaskinen, selv om plast og oppvaskmaskiner ikke akkurat er bestevenner. Det er imidlertid noen ting du bør passe på.

Plastbokser til mat.

Så lenge plastboksene er merket med et vaskesymbol i bunnen, tåler de å vaskes i oppvaskmaskinen med Zalo Maskinoppvask . Hvis dette symbolet mangler, bør du imidlertid la være – av hensyn til både plastboksen, resten av oppvasken, og miljøet.

Plastbokser – og gjenstander som engangsservice og plastbestikk – som ikke er lagd for maskinvask, kan nemlig bli deformert av varmen i oppvaskmaskinen. I verste fall kan biter av plasten brekke av og tette eller ødelegge filteret. I tillegg kan maskinvasken gjøre at farlige gifter lekker ut av plasten, skriver Consumer Reports.

Dette betyr at isbokser, rekebokser og lignende, bør vaskes for hånd med Zalo hvis du vil bruke dem til å oppbevare rester i.

Du sjekker enkelt hva plastboksen tåler ved å se på symbolene under bunnen av den.

Tørking av plastbokser i oppvaskmaskinen

Et annet problem når du vasker plastbokser i oppvaskmaskinen, er at de sjelden blir helt tørre.

– Ofte vil plastboksene også påvirke resten av oppvasken, slik at heller ikke den blir helt tørr. Dette skyldes at det er for mye fuktighet i maskinen mot slutten av prosessen, sier Orklas vaskeekspert Malin Skaar.

Hvis du opplever dette problemet, eller skal vaske mange plastbokser i maskinen, anbefaler hun å tilsette litt ekstra glansemiddel.

– Det vil gjøre at oppvasken blir fortere tørr. Men at det blir helt tørt, kan jeg ikke garantere, sier hun.

For å gi oppvaskmaskinen hjelp til det sistnevnte, tipser hun om å stable maskinen slik at plastoverflatene får maksimalt med luft i tørkeprosessen. Consumer Reports anbefaler å plassere plast i overhylla og å styre unna vaskeprogram med svært høy vasketemperatur.

Unngå at plastboksene snur seg

Et annet problem med å vaske plastbokser i oppvaskmaskinen, er at de lette boksene ofte snur seg. Dermed er de fulle av vaskevann etter at programmet er ferdig.

– Det vannet er ikke rent, så hvis det skjer må du til med litt kjapp håndvask før du setter boksene i skapet. Det er med andre ord lurt å plassere boksene slik at det er minst mulig risiko for at de snur seg, sier Malin Skaar.

Nøyaktig hvor disse plasseringene er i din oppvaskmaskin, må du nesten prøve deg fram til selv. Normalt vil det trolig være lengst mulig unna vanninntakene, som vanligvis er i bunnen og eventuelt på bakveggen av vaskemaskinen.

Flere gode tips fra Zalo