Husk dette når du skal vaske opp for hånd

Mange ser på oppvask som en kjedelig aktivitet, men det må gjøres. Uansett om håndoppvasken er unntaksvis eller om det er slik du foretrekker å vaske opp – her deler vi noen gode tips for renere håndoppvask.

Vaske opp for hånd med Zalo. FOTO

Det er ikke alltid oppvaskmaskinen er løsningen for rene glass, tallerkener og bestikk. For kanskje er det ikke plass til alt, eller at det er ting som ikke bør vaskes i oppvaskmaskin. Eller kanskje du er på hytta der du ikke har en oppvaskmaskin og vaske opp for hånd.

Ren oppvaskkum

Det hjelper lite å pøse på med vann og såpe hvis oppvaskkummen din er skitten til å starte med. Ta en kjapp rengjøring ved å bruke Zalo i kummen og vask godt med en kost eller svamp. Først nå er du klar til å forvandle skitne tallerkener og kjeler skinnende rene.

Husk på at sluket samler opp masse skit og grums. Sikten må tømmes regelmessig, skrubbes med litt Zalo både foran og bak, deretter skyll av med varmt vann.

Varmt nok vann

Ved bruk av varmt vann vil jobben med å vaske opp for hånd gå raskere, men ikke bruk varmere vann enn det du synes er behagelig. Zalo er proppfullt av vaskestoffer som gjør en god jobb selv ved litt lavere temperaturer.

Ren oppvaskbørste

En sliten og skitten oppvaskbørste kan potensielt skitne til oppvasken, eller ikke være i stand til å gjøre ordentlig rent. Du kan gjøre det til en vane å vaske børste med Zalo og varmt vann når du er ferdig med oppvasken. Kjør den også en runde i oppvaskmaskinen i blant, og bytt den ut når den blir skikkelig udelikat og slitt.

Oppvask-rekkefølge

Spiller rekkefølgen av hva du vasker noen rolle? Ja, mener ekspertene. En god huskeregel er å først vaske det som skal opp til munnen, som glass, kopper og bestikk. Deretter vasker du det du spiser av og til slutt kommer kjeler og panner. Zalo reduserer spenningen i vannet og gjør at vannet renner lettere av enn dersom du skyller med vann før tørk. Det betyr at du fint kan la oppvasken lufttørke uten skyll, så fremt at oppvaskvannet fortsatt har godt med skum og ikke er for skittent.

Tørke oppvasken

Det mest hygieniske er å la oppvasken lufttørke, men om det ikke passer kan du tørke med et håndhåndkle i bomull eller lin. Er det mye kalk i vannet, kan det være greit å tørke over glass for å unngå det hvite belegget som ofte er synlig.

Unngå å bruke samme håndkle til å tørke oppvask, tørke deg på henda og tørke bort matrester med. Husk også å bytte håndkle ofte da bakterier trives i et fuktig tørkehåndkle.

Når tilsettes Zalo?

Zalo fungerer like godt om det tilsettes før eller etter vannet. Du vil oppleve at det skummer veldig mye om du tilsetter Zalo i oppvasken før vannet, og veldig lite om du tilsetter det etter vannet. Fordelen med skummet er at det gir synlig bevis på at det er vaskestoff igjen i kummen, da det er vaskestoffene som skummer. I det oppvasken blir utført vil mer og mer av skummet «legge seg». I virkeligheten blir vaskestoffet kalt inn på banen for å ta seg av fett og smuss i oppvaskvannet. Det betyr at når skummet har lagt seg og brutt opp så bør du bytte vann eller tilsette mer Zalo.

Tilsett Zalo når du vil, effekten er lik, men hvis du synes det er interessant å sjekke hvor langt oppvaskmiddelet rekker så kan du observere skummet i løpet av oppvasken.

Oppvask under rennende vann

Ikke alle fyller kummen helt opp for å ta oppvasken. Dersom du gjør oppvask under rennende vann så må du huske på å ikke bruke for mye vaskemiddel. Zalo er nemlig kjempeeffektivt og du trenger ikke alltid tur-retur på kjøkkenkniven alene.

Vi anbefaler 2,5 ml (tilsvarer omtrent tur-retur på en stor kjøkkenkniv) på 5 L vann, og det rekker veldig mye lengre enn kun én enkelt kniv. Bruker du mindre Zalo så sparer du både miljøet og penger! Dersom du ofte overdoserer kan du alltids kjøpe Zalo Oppvask- og Kjøkkenspray, som er en ferdig fortynnet blanding du kan påføre rett på oppvasken og gjøre rent under rennende vann.

Flere gode oppvasktips fra Zalo