Slik vasker du toalettmappa

Er toalettmappa full av bøss og rester etter tannkrem og sminke? Her er fremgangsmåten for å vaske toalettmappa.

Toalettmappe i skuff: Slik vasker du den.

– Det første du må gjøre – etter at du har tømt den, selvfølgelig – er å riste ut alt bøss som ligger nedi toalettmappa. Eventuelt kan du støvsuge den, sier Orklas vaskeekspert Malin Skaar.

Når du på denne måten har fjernet alle etikettrester, hårstrå og annen tørt materie, avhenger vaskemetoden helt av hva toalettmappa tåler. Hvis du er litt heldig, henger det en vaskelapp inni et av rommene.

– Noen toalettmapper tåler maskinvask. Da er det bare å følge anvisningen,  forklarer rengjøringseksperten.

Håndvask av toalettmappa

Selv om toalettmapper som regel blir fort skitne innvendig, er det likevel langt fra alle som tåler en runde i vaskemaskinen.

Da har du igjen to muligheter for å rengjøre toalettmappa – avhengig av hva du tror den tåler, og hvor mye du er villig til å risikere for å få den ren. Spesielt det utvendige materialet på toalettmappa kan være kresent med tanke på hvordan du rengjør den.

Her er tipsene du trenger:

  1. Legg den i bløt i en bøtte med lunkent vann og litt Zalo.
  2. Bruk en gammel oppvaskbørste til å koste den ren innvendig mens den ligger der. Du kan eventuelt bruke ufortynnet Zalo for å fjerne sminkerester.
  3. Skyll den grundig etterpå, eller spyl den i dusjen, før du henger den til tørk.

Hvis du tviler på at toalettmappa tåler mye vann, kan du ta litt Zalo og minimalt med vann på en gammel oppvaskkost, eventuelt en klut, og vaske den. Bruk en ren og tørr mikrofiberklut til å tørke bort fuktigheten etterpå.

Forebygg vanskelige flekker

Siden de aller fleste flekker blir vanskeligere å fjerne jo lengre tid det går, er Malin Skaars råd å ta en kjapp rens etter hver reise.

– Ting vil sette seg fast i materialet. Så jeg anbefaler at du alltid sjekker toalettmappa når du kommer hjem fra reise. Se at det ikke er sminke- eller tannkremrester, og gå eventuelt kjapt over toalettmappa med en våtserviett, sier hun.

Hun minner også om at det alltid er lurt å oppbevare sminke som drysser, i en pose, eventuelt et eget rom slik at ikke sminken sprer seg overalt.

Flere gode tips fra Zalo