Slik rengjør du en jerngryte, stekepanne og frityrkoker

Hvis du har investert i en god stekepanne eller jerngryte, ønsker du i hvert fall ikke å ødelegge den i vask. Men hvordan skal du få den ren?

Rengjøre jerngryte etter en deilig middag. FOTO

– Strengt tatt må du følge anbefalingen fra produsenten. Det er ganske mange jerngryter, stekepanner og frityrkokere som ikke tåler kjemikalier. I så fall kan du ikke bruke såpe. Da må du bare bruke vann, sier Orklas vaskeekspert Malin Skaar.

Hvis du kan bruke oppvasksåpe, er rengjøringen derimot ikke så vanskelig. Her er vaskeekspertens tips:

Rengjøring av jerngryte

– Med mindre produsenten sier noe annet, kan du vaske jerngryta med Zalo og oppvaskbørste, sier Malin Skaar.

Du må selvfølgelig huske å vaske også utsiden og hankene godt – det blir lett litt søl når det koker og syter i gryta. Når det gjelder innsiden av gryten, vil det ofte være nok å koke den ut med litt rent vann etter bruk. Når jerngryten er ren, skyller du og tørker den godt.

– Ellers kan såpen trekke inn i jernet og sette smak på maten senere, advarer Skaar.
For å unngå at jerngryten ruster, bør du mette den med matolje når du er ferdig. Det enkleste er å gni det inn med et tørkepapir.

Rengjøring av frityrkoker

Akkurat som for jerngryta er det også varmt vann og Zalo som gjelder, med mindre produsenten sier noe annet.

Du skal derimot ikke sette frityrkokeren inn med olje når du er ferdig. Men husk å skylle grundig så alle såperester er ute, og tørke godt før du setter den bort.

– Selve frityrkurven kan du som regel vaske i oppvaskmaskinen, med mindre produsenten sier noe annet, forteller Skaar.

Rengjøring av stekepanne

De fleste stekepanner er enkle å rengjøre, fordi belegget gjør at skitten slipper. Hvis mat likevel brenner seg fast, er det gjerne fordi stekepannen er ripete eller belegget har blitt ødelagt.

Fordi det er nettopp ripene som gjør at maten setter seg fast, advarer stekepanneprodusenten Fiskars mot å bruke en grov vaskesvamp.

Noen antislipp-belegg tåler heller ikke kjemikalier. Derfor bør du alltid sjekke at din stekepanne tåler det før du bruker vaskemiddel i den.

Hvis noe har blitt fastbrent i stekepannen, anbefaler Skaar følgende metode:

  1. Skyll stekepannen først med lunkent vann.
  2. Hell oppi litt Zalo og nytt varmt vann.
  3. La dette stå og virke i 10 minutter før du heller ut vannet og vasker på vanlig måte.

– Selve vaskingen av stekepannen gjør du med Zalo, lunkent til varmt vann og oppvaskbørste. Mange stekepanner tåler også oppvaskmaskin, sier Skaar.

For å unngå at belegget tørker ut, er det lurt å gni overflaten inn med litt nøytral matolje etterpå.

Flere gode tips fra Zalo