Er stekebrettet er fullt av brent kyllingfett, tomatsaus eller svartsvidd kakedeig? Eller har stekeristen svarte rester av svidd ost fra pizzaen?
Fortvil ikke, det går nemlig an å få dem like fine. I de fleste tilfeller kan du til og med greie deg uten stålull. Her er vaskeekspert Malin Skaars råd til rengjøring av stekeovnens innmat.
Rengjøringsmetoden for stekeplate og -rist
– Det er egentlig samme metode for å vaske alt, både stekebrett eller -plate eller stekerist, sier Skaar. Hun anbefaler følgende metode:
- Fyll oppvaskkummen med lunkent vann og hell i litt Zalo. Du kan eventuelt bruke litt vanlig vaskemaskinpulver eller en oppvasktablett.
- Legg stekeplaten eller -risten i kummen. Med mindre du har en ekstremt stor utslagsskum, må du trolig vaske en halvdel av gangen.
- La risten eller stekebrettet ligge i cirka 10 minutter. Hvis du er usikker på om skitten har løsnet, kan du prøve å løsne det med oppvaskbørsten. Hvis det fortsatt sitter fast, må du la middelet virke litt lenger.
- Fyll kummen med nytt vann og bløtleggingsmiddel og gjenta prosessen.
- Når skitten løsner, børster du den bort med en oppvaskbørste.
- Deretter vasker du stekeplaten eller stekeristen med vanlig Zalo og varmt vann.
- Skyll og tørk godt før du setter dem bort.
– Noen stekeplater og -rister tåler også oppvaskmaskin. Men hvis du har fulgt rengjøringsprosessen jeg har nevnt her, er det ikke nødvendig, sier Skaar.