Sølvsmykker og søljer til bunad trenger spesiell behandling for å holde seg skinnende og rene. Flere av disse smykkene er sydd fast til plagget, for eksempel lommelås, capespenner og knapper. Disse bør du pusse med pusseklut dersom du ikke ønsker å løsne de fra plagget. Bruk da en pusseklut beregnet på sølvpuss, da beholder man glansen i bunadsølvet og jobben er gjort på noen minutter.
Orkla-ekspert Malin Skaar forklarer hvordan du bør pusse bunadsølv.
Hvis bunadsølvet har blitt mørkt
Har sølvet begynt å bli mørkt, kan du vaske det. Bruk da en liten myk børste, lunkent såpevann, gjerne tilsatt noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr. liter vann. Det vil friske opp glansen i sølvet.
Aluminiumsfolie er effektivt
Du kan også legge aluminiumsfolie nederst i vasken og helle rikelig på med salt. Fyll kummen med varmt vann og la saltet løse seg opp. Legg deretter sølvet oppi, og du vil umiddelbart se at det blir blank! Ta opp, skyll og vask før bruk.
NB! Ikke bruk denne fremgangsmåten på oksidert sølv, for da kan man risikere at det svarte på sølvet også blir helt blankt.
Husk å skylle godt til slutt
Etter pussing av sølv, er det vikitg at du skyller og tørker det godt. Bruk gjerne en hårføner til å tørke det raskt og effektivt – den varme luften vil komme til i alle krinker og kroker.
Pakk inn i plast for oppbevaring
Pass på at sølvet er helt tørt før du pakker det inn i plast og legger det bort til neste gang, da holder sølvet seg fint lenger. Dette gjelder ikke sølvbelter, som på grunn av garvesyren i læret bør oppbevares luftig.